Błonnik to włókna roślinne, które są nierozpuszczalne i nietrawione w przewodzie pokarmowym. A jednak jego niedobory mogą powodować wiele przykrych dolegliwości albo nawet być przyczyną wielu chorób.
Gdzie znaleźć błonnik?
Błonnik odnaleźć można w dużej obfitości w warzywach i owocach, produktach zbożowych, w tym zwłaszcza w otrębach pszennych, płatkach zbożowych, musli, nasionach warzyw strączkowych, orzechach i pieczywie żytnim. Nie ma go natomiast w mięsie i produktach zwierzęcych, alkoholu i rybach. Spożywający duże ilości błonnika zapobiegamy zaparciom, hemoroidom, bólom brzucha, usprawniamy trawienie. Błonnik pomaga także w walce z otyłością, dając szybko uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się. Pomaga eliminować z organizmu toksyny, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze. Dlatego tak ważne jest, aby nasza codzienna dieta obfitowała w duże ilości błonnika. Można go dostarczyć, stosując suplementy diety, które są źródłem błonnika, tak zwanego błonnika witalnego.